Lovor višnja (Prunus laurocerasus)

Robusna zimzelena biljka iz porodice ruža (Rosaceae) naraste 5-6 m a postoje i znatno veći primjerci. Listovi su veliki i izduženi, sjajni i sviježe zeleni. Cvijeta u travnju i svibnju, cvjetovi su bijele boje ugodno-blagog mirisa. U jesen se formiraju crni plodovi koje rado jedu ptice.

Lovor višnja je biljka koja je našla veliku primjenu u hortikulturi. Prvenstveno je lisno dekorativna biljka i atraktivna je kroz cijelu godinu.

Odlično podnosi orezivanje koje se posebno preporučuje u prvim godinama rasta biljke radi boljeg grananja .

Prilagodljiva je vrsta pa joj odgovara i sunčan i sjenovit položaj, voli dobro drenirano tlo.

Razmnožava se sjemenom, položenicama i reznicama. Možemo je uzgajati u vrtu, žardinjerama i ukrasnim posudama. Efektno izgleda i kao samostalna biljka i u skupini sa drugim biljkama.

Lovor višnja je u samom vrhu vrsta biljka koje se koriste za žive ograde.

Razmak sadnje je 50-60 cm jedne od druge biljke. Zemlja treba da bude vlažna i dobro očišćena od korova kako bi biljka mogla bolje rasti. Prilikom sadnje koristimo organsko i mineralno gnojivo kako bi obogatili tlo i pospješili bolji rast.

Nakon godinu dana se preporučuje šišanje biljka kako bi se formirao gušći rast grma ili živice. Uglavnom se uzme visina najniže biljke i po njoj se poravnaju sve ostale. Reže se minimalno dva puta godišnje u proljeće i jesen. Potrebno je još svakih pet godina prorijediti središte grma kako bi se omogućilo pojavljivanje novih mladica. Nakon svake rezidbe potrebno je i prihraniti živicu NPK gnojivom a preporuka je bar svake druge godine unijeti organsko gnojivo u tlo.

Što se tiče bolesti, lovor višnja spada u otpornije biljne vrste, rijetko kad je napadnu gljivice i pepelnica.

Svi dijelovi biljke su otrovni. Konzumacijom dijelova biljke može doći do lupanja srca, gušenja, povraćanja i u najgorem slučaju smrti.

Copyright © 2024 Cib Trade d.o.o. Sva prava pridržana. Powered by Derecjun

 

Log in with your credentials

Forgot your details?