Kad narastem biti ću krajobrazni arhitekt

Ukoliko niste sigurni što znači krajobrazni arhitekt, završenim studijem Krajobrazne arhitekture u trajanju 5 godina na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, postat ćete baš to:  Stručnjak u području planiranja, oblikovanja i upravljanja krajobrazima. Krajobrazna arhitektura kao interdisciplinarna znanost uključuje različite metode i oblike s namjerom ostvarivanja funkcionalnih i estetskih otvorenih površina.

”Razlika u odnosu na arhitekturu je ta što u krajobraznoj arhitekturi misao proizlazi iz samog prostora, a ne ugrađuje se u prostor neovisno o njegovim karakteristikama.”

Prilikom preuređenja ili planiranja novog vrta nije samo veličina vrta i lokacija presudna za ljepotu vrta. Iskusan krajobrazni arhitekt sagledati će sve čimbenike i pomoći pri razvijanju ideja za uređenje. On vidi vanjske međuodnose i pomaže pri ostvarenju povezanosti vlasnika i vrta kao i vrta i kuće. Na Mediteranu se velik dio života odvija vani i vrt često postaje dodatni dnevni boravak. Do idealnog rješenja dolazi se obilaskom terena, detaljnim razgovorom s investitorom, skiciranjem i inventarizacijom prostora. Pri tome treba pažnju obratiti na okolni krajobraz i smještaj u prostoru. Inventarizacijski plan podrazumijeva postojeću vegetaciju, zidove, stepenice, susjedno drveće i zgrade, prometnice itd. Razgovor s korisnicima prostora pomaže pri boljem zoniranju i smještaju sadržaja u prostor. Bitno je saznati kakav tko stil preferira, kakve boje boli, koliko voli boraviti u vrtu, koliko voli raditi u vrtu i slično.

Nakon plana inventarizacije izrađuje se konceptualno rješenje u par varijanti te se razgovorom dolazi do najoptimalnije varijante. Odabrana varijanta razvija se u idejno rješenje koje je u mjerilu od 1:50 do 1:20 ovisno o veličini vrta.

Daljnja razrada podrazumijeva izvedbeni projekt s planom sadnje, kotnim planom i svim potrebnim detaljima za izvođenje vrta. Plan sadnje nezaobilazan je dio pri projektiranju vrta jer predstavlja razmještaj i međuodnos biljaka u vrtu. Prikazuje količine i udaljenosti i daje sve informacije za sadnju. Uvijek je dobro vidjeti uživo materijale i biljke da se stekne dojam o teksturi i veličini.

Često klijenti ne mogu vizualizirati pa su tu razni programi za fotomontaže s velikom bazom realističnih biljaka i elemenata.

Zadnje ali ne manje bitno je budget. Sastavi dio projekta je troškovnik radova i materijala. Ako imate okvirni budget u glavi ubrzavate proces projektiranja jer projektant zna u kojem smjeru ide.

Kao i u gradnji kuće ili dizajnu interijera, pri izvedbi vrtova mogu se koristiti skuplji i jeftiniji biljni i ostali materijali. Ako imate veliki vrt napravite zonu prioriteta, radite u fazama ili sadite manje biljke. Velike školovane biljke su u pravilu uvijek skuplje jer je puno vremena utrošeno u njihov rast i održavanje.

 

U sljedećem postu pisati ćemo o sistemu navodnjavanja i održavanju vrtova.

Copyright © 2024 Cib Trade d.o.o. Sva prava pridržana. Powered by Derecjun

 

Log in with your credentials

Forgot your details?